MirkaVainikka Ihminen ensin. Ole hyvä.

Kokaiini kissana pöydällä - C ensi-ilta perjantaina

Irti Huumeista ry:n ja Virginia Ensemblen yhteistyö lähti liikkeelle käsikirjoittaja ja ohjaaja Misa Palanderin ja minun tapaamisellani alkusyksyllä 2017. Myöhemmin mukaan saatiin myös EHYT ry ja Helsingin Kallion Elokolo. Hienoa, miten yhteistyössä on voimaa. Me molemmat Palanderin kanssa olimme havainneet kokaiinin käytön lisääntyneen ja nelikymppisinä naisina totesimme satunnaiskäytön teatteriaiheena ajankohtaiseksi. Halusimme nostaa aiheen kissana pöydälle. Huumeiden käyttö arkipäiväistyy ja yhä useammat ihmiset yllättyvät siinä tilanteessa, kun joku käyttää huumeita. Joku, josta ei ikinä olisi uskonut, onkin huumeiden käyttäjä. Ajatus siitä, että kuka tahansa voi olla huumeiden satunnaiskäyttäjä, on monille vieras.

Kuukaudet kuluivat ja Palander teki kirjoitustyötä. Välillä tapasimme ja pohdimme huumeiden käyttöä erilaisista näkökulmista. Keväällä 2017 jätevesitutkimuksessa tehtiin sama havainto, jonka me olimme tehneet. THL:n mukaan kokaiinin käyttö on moninkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Se näkyy nyt monille ihmisille ja se näkyy pian myös teatterinäyttämöllä.

Eilen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Palander kuvasi: ”C ei ole rankistelukokemus eikä opetusnäytelmä.” C on esitys, joka käsittelee huumeiden viihde- ja satunnaiskäyttöä. Huumeiden käyttö on tabu, johon liittyy paljon oletuksia, mielikuvia ja väärää tietoa. Huumeidenkäyttöä ympäröi stigma, joka tekee asioiden ääneen sanomisesta monille ihmisille vaikeaa. Samanaikaisesti on suomalaisia, jotka hyväksyvät kokaiinin käytön ja suomalaisia, jotka suhtautuvat käyttöön tuomitsevasti.

Palanderin mukaan: ”Teatterin tarkoitus, myös tämän näytelmän, on tehdä tarkka havainto ja saattaa se katsojalle samastuttavaan muotoon”. C pyrkii luomaan maailman, joka ei vahvista vanhoja rakenteita, vaan pyrkii herättelemään ja ravistelemaan yhteiskunnassa olevia asenteita. Tästä syystä haluan omalta osaltani toimia esityksen suojelijana ja osallistua keskusteluun aiheesta. Minun mielestäni vaikeista asioista tulee puhua vielä enemmän kuin helpoista. Vain niin asia voidaan nähdä laaja-alaisemmin. Kuten Palander eilen totesi: ”Kaksinaismoralismista olisi päästävä eroon. On helppo esittää vahvoja mielipiteitä sellaisesta, mistä ei tiedä. Vasta kun asia tulee lähelle, sen monisyisyys tulee esiin.” Ylhäältäpäin katsominen ei toimi meidän työssämme. Asioista pitää pystyä keskustelemaan eri näkökulmista, eipäs-juupas -väittelyn sijaan.

Kokaiini kissana pöydällä. Mistä on kyse? Onko kyse satunnaiskäytöstä? Viihdekäytöstä? Ongelmakäytöstä? Vai jostain muusta.  Sitä ei kukaan voi ennakkoon tietää.  C ensi-ilta Elokolossa (Toinen linja 31) perjantaina 20.4.2018. Tule, koe ja näe itse.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.